Congres: Onderscheid in het migratierecht: vanzelfsprekend of niet?

25 jan

Congres over non-discriminatie en het migratierecht

Hét jaarlijkse congres over migratierecht dat SMN samen met Nederlandse universiteiten organiseert, komt eraan. Ook nu weer met pakkende onderwerpen en met veel praktische aanknopingspunten voor de rechtspraktijk. Mis het niet!

Stichting Migratierecht Nederland en het Amsterdam Centre for Migration and Refugee Law (ACMRL) van de Vrije Universiteit Amsterdam organiseren gezamenlijk een congres over non-discriminatie en migratie. Het zal plaatsvinden op 25 januari bij de VU in Amsterdam. Voor de advocatuur zijn 4 PO-punten te behalen. Het wordt het tweede congres van SMN in samenwerking met een universiteit in wat een nieuwe jaarlijkse traditie wordt.

Het migratierecht maakt onderscheid tussen groepen mensen. In de juridische praktijk houden we dergelijk onderscheid vaak voor vanzelfsprekend, want het volgt uit de wetgeving. Maar is die vanzelfsprekendheid wel terecht? Onderscheid maken is in ieder geval niet altijd rechtmatig. Verschillende discriminatieverboden beperken immers de ruimte die de staat heeft in het maken van onderscheid tussen verschillende groepen. Op dit congres gaan wetenschappers, advocaten, rechters, beleidsmakers, en andere professionals uit de migratierechtspraktijk en aanverwante vakgebieden op zoek naar het deels onbenutte potentieel van discriminatieverboden voor de rechtspraktijk. Dagvoorzitter is Aldo Kuijer, staatsraad bij de Raad van State en voorzitter van het bestuur van Stichting Migratierecht Nederland.

In het plenaire ochtenddeel spreekt onder meer Bahija Aarrass, universitair docent aan de VU. Zij zal een overzicht geven van het non-discriminatierecht, haar bronnen en toetsingskader. Aansluitend zal een panel van deskundigen vanuit diverse invalshoeken (rechterlijke macht, advocatuur, IND, College voor de Rechten van de Mens, Vluchtelingenwerk en wetenschap) discussiëren met de deelnemers over knelpunten in beleid en rechtspraktijk en mogelijke oplossingsrichtingen.

In de middag richt een aantal workshops zich op hoe non-discriminatie speelt in de rechtspraktijk. 

 

Datum, tijd en locatie
Datum: Donderdag 25 januari 2024
Aanvang: 10.00 uur (inloop en registratie vanaf 9.30 uur)
Einde programma: 17.00 uur (aansluitend borrel)
Locatie: Vrije Universiteit, Amsterdam 

Niveau***/specialisatie

Meer informatie en aanmelden kan hier.