Zomerprogramma-Videocursus Europese ontwikkelingen op het gebied van grenzen, asiel en migratie

14 jul

AANMELDEN VIDEOCURSUS

Deze videocursus is een opname van het webinar van 16 april. Aan bod komen de actualiteiten t/m 16 april 2021. Deze videocursus is deel van ons zomerprogramma en te zien t/m 15 juli.

In twee uur tijd neemt Tineke Strik, lid van het Europees Parlement en de LIBE Commissie (Civil Liberties, Justice and Home Affairs) en tevens hoogleraar burgerschap en migratierecht, de Europese ontwikkelingen op het gebied van asiel en migratie met u door. Daarbij gaat ze in op de wetgevingsvoorstellen van de Commissie voor een “New Pact” op het gebied van asiel en migratie en op het wetsvoorstel voor wijziging van de Terugkeerrichtlijn. Het nieuwe pact benadrukt het belang van samenwerking met derde landen: welke veranderingen kunnen we daar verwachten en wat zijn de mensenrechtelijke vraagstukken daarbij?

Daarnaast bespreekt ze de uitvoeringspraktijk, met name het punt van de handhaving: wat is het antwoord op schendingen van de EU-regels op het gebied van opvang en het recht op asiel, gelet op de situatie op de Griekse eilanden en de aanhoudende rapporten over pushbacks aan de buitengrenzen door lidstaten en de rol van Frontex? Hoe vervult de Commissie haar toezichthoudende taak? Tot slot neemt ze met u door wat de impact is van de coronacrisis op de naleving van de Schengenregels, het vrij verkeer en het recht op asiel, en welke richtsnoeren de Europese Commissie daarvoor heeft vastgesteld.

Na deze update bent u op de hoogte van de belangrijkste Europese ontwikkelingen die van invloed zijn op het Nederlandse beleid en doorwerken in de Nederlandse asiel- en migratierechtspraktijk.

Docente
mr. dr. M.H.A. (Tineke) Strik, hoogleraar Burgerschap en Migratierecht Radboud Universiteit Nijmegen en lid Europees Parlement

Datum en tijd
On demand via YouTube tot en met 15 juli

Kosten
€ 143,- voor leden van de Werkgroep Rechtsbijstand in Vreemdelingenzaken (WRV)
€ 153,- voor niet-WRV leden
Exclusief 21% btw, inclusief digitale reader.

Gemiddelde waardering
8,1 (webinar)

Doelgroep
De cursus richt zich op advocaten en academische professionals die zich in de praktijk bezig houden met het vreemdelingenrecht.

Niveau***/specialisatie


Het certificaat met PO-punten wordt verstrekt na deelname aan de videocursus én correcte beantwoording van de bijbehorende toetsvragen. De toetsvragen zijn een vereiste van de NOvA en de RvR.

AANMELDEN VIDEOCURSUS