Webinar Europese ontwikkelingen op het gebied van grenzen, asiel en migratie

16 apr

AANMELDEN

In twee uur tijd neemt Tineke Strik, lid van het Europees Parlement en de LIBE Commissie (Civil Liberties, Justice and Home Affairs) en tevens hoogleraar burgerschap en migratierecht, de Europese ontwikkelingen op het gebied van asiel en migratie met u door. Daarbij gaat ze in op de wetgevingsvoorstellen van de Commissie voor een “New Pact” op het gebied van asiel en migratie en op het wetsvoorstel voor wijziging van de Terugkeerrichtlijn. Het nieuwe pact benadrukt het belang van samenwerking met derde landen: welke veranderingen kunnen we daar veranderen en wat zijn de mensenrechtelijke vraagstukken daarbij?

Daarnaast bespreekt Strik de uitvoeringspraktijk, met name het punt van de handhaving: wat is het antwoord op schendingen van de EU-regels op het gebied van opvang en het recht op asiel, gelet op de situatie op de Griekse eilanden en de aanhoudende rapporten over pushbacks aan de buitengrenzen door lidstaten en de rol van Frontex? Hoe vervult de Commissie haar toezichthoudende taak? Tot slot neemt ze met u door wat de impact is van de coronacrisis op de naleving van de Schengenregels, het vrij verkeer en het recht op asiel, en welke richtsnoeren de Europese Commissie daarvoor heeft vastgesteld.

Na deze update bent u op de hoogte van de belangrijkste Europese ontwikkelingen die van invloed zijn op het Nederlandse beleid en doorwerken in de Nederlandse asiel- en migratierechtspraktijk.

Docenten
mr. dr. M.H.A. (Tineke) Strik, hoogleraar Burgerschap en Migratierecht Radboud Universiteit Nijmegen en lid Europees Parlement

Datum en tijd
Vrijdag 16 april van 14.00 tot 16.15 uur. Het webinar wordt opgenomen, de opname is aansluitend nog een week beschikbaar voor de deelnemers. 

Kosten
€ 143,- voor leden van de Werkgroep Rechtsbijstand in Vreemdelingenzaken (WRV)
€ 153,- voor niet-WRV leden
Exclusief 21% btw, inclusief digitale reader

Doelgroep
De cursus richt zich op advocaten en academische professionals die zich in de praktijk bezig houden met het vreemdelingenrecht.

Niveau***/specialisatie

Het certificaat met PO-punten wordt verstrekt na deelname aan het webinar én correcte beantwoording van de bijbehorende toetsvragen. De toetsvragen zijn een vereiste van de NOvA en de RvR.

Het live webinar wordt via Zoom aangeboden. Als u Zoom niet wilt of kunt gebruiken, is het ook mogelijk rechtstreeks vanuit uw browser verbinding te maken. Dit kan een beperkend effect hebben op de functionaliteiten van het webinar. 

AANMELDEN